مقدمه
راههای کاهش گرمازدگی گیاهان و یا به اصطلاح کاهش تنش گرمایی در گیاهان با گرمتر شدن کره زمین و همچنین در فصول گرم سال و در گیاهان آپارتمانی اهمیت بیشتری پیدا میکنند.
تمامی گیاهان در شرایط آب و هوایی گرم و خشک، خیلی سریع آب خود را از دست داده و مستعد خشک شدن میشوند؛ برای جلوگیری از این موضوع مخصوصا در بخش باغ و باغچه و گیاهان آپارتمانی روشهایی را بیان میکنیم که با رعایت آنها میتوانید گیاهانی شاداب و سر زنده داشته باشید.
صدمات وارده ناشی از گرمای هوا به گیاهان
- لوله شدن و سوختگی برگ
- زرد شدن برگها
- خشک شدن و مرگ گلها
- وجود لکههای سوخته روی برگها
- از بین رفتن شادابی برگها
- پژمرده و آویزان شدن برگها
راهکارهای جلوگیری از گرمازدگی گیاهان
۱_از ظروف شیشهای استفاده نکنید:
ظروف شیشهای زمانی استفاده میشود که گیاهی را قلمه بزنید تا بهراحتی ریشه دهد؛ چرا که این ظروف نور را بهراحتی عبور میدهند و آب فراوان نیز موجب گندیدگی ریشهها و از بین رفتن آنها میشود.
۲_رطوبت را بالا ببرید:
گیاهانی که رطوبت بالا دوست دارند مثل کالاتیا ، فیتونیا و بیشتر سرخسها باید در فصل تابستان بیشتر آبیاری شوند، همچنین شما میتوانید زیر گلدانی را پر از سنگریزه کرده و داخل آن را آب بریزید تا حکم مرطوبکننده را برای گیاه داشته باشد. این کار به سرزندگی بیشتر این نوع گلها در تابستان کمک میکند.
۳_گیاه را نسوزانید:
اگر میخواهید روی گلها آبپاشی کنید به خصوص در باغچه و گیاهان با برگهای ظریف و علفی، به هیچ وجه این کار را در ساعات گرم روز انجام ندهید، چون قطرات آب روی سطح برگ مثل ذرهبین عمل میکنند و وقتی اشعه خورشید به آنها میتابد، آن قسمت از برگ را میسوزاند و در نهایت به رشد گیاه آسیب میزند.
۴_آبیاری عمیق انجام دهید:
بهتر است آبیاری گیاه در دفعات کمتر ولی به صورت عمیق انجام شود.
۵_تست رطوبت بگیرید:
همیشه رطوبت خاک را چک کنید. بهترین و سادهترین روش برای این کار تست انگشت است. انگشتتان را در خاک گلدان فرو کنید، ببینید چقدر مرطوب است.
یک شاخص کلیدی دیگر برای خشک شدن سریع خاک، جدا شدن خاک از کنارههای گلدان است. ایجاد شکاف بین خاک و لبه گلدان یک نشانه برای آبیاری است.
۶_ظهرها آبیاری نکنید:
بهترین زمان برای آبیاری اول صبح هست ولی بعد از این زمان، اوایل شب هم جزء بهترین زمانها به حساب میآید.
۷_سایهگذاری کنید:
گلهایی که پشت پنجرههای جنوبی یا غربی قرار میگیرند در این فصل ممکن است دچار آفتاب سوختگی شوند. در ساعات گرم روز جا به جایشان کنید، پردهها را بکشید یا در صورت نازک بودن پرده از پشت دری استفاده کنید تا از آفتاب مستقیم در امان باشند. لازم است بدانید این حالت حتی برای کاکتوسها و ساکولنتهای نور دوستی که هنوز کوچکند و به نور زیاد عادت نکردهاند، صادق است.
۸_در اوج گرما غذا ندهید:
گرچه استفاده از کودهای شیمیایی برای گیاه، به خصوص در فصل رشد بسیار مفید است، اما بهتر است در روزهای اوج گرما این کار را متوقف کنید. به محض کاهش دما میتوانید این کار را از سر بگیرید.
۹_تعویض گلدان نکنید:
بیشتر مواقع برگها در اثر گرما آسیب میبینند. حالا تصور کنید اگر گلدان را در روزهای گرم، تعویض کنید چه شوک مضاعفی به گیاه وارد میشود.
۱۰_برای هرس صبر کنید:
در حالی که هرس گیاه را به تولید شاخ و برگ نو تشویق میکند، اما فصل گرم اصلا زمان مناسبی برای انجام آن نیست.
به طور کلی گیاهان گوشتی و کاکتوسها به فواصل آبیاری بیشتری نیاز دارند تا گونههای دارای برگهای نازک نظیر حسن یوسف و پیله آ.
خلاصه این که هر چه گیاهان دارای برگهای پهنتر و بزرگتر بوده و رشد سریعتر داشته باشند دفعات بیشتری به آب نیاز دارند.